preskoči na sadržaj
Vijesti

Obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove zemlje

Povodom obilježavanja Dana zahvalnosti za plodove zemlje u školi je organizirana izložba i predavanje gospodina Milana Zemljića iz OPG Biljka-promet Čabar.


Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u znak zahvalnosti na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni. Takvim obilježavanjem pridonosi se potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podiže se svijest o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa učenika i prirode.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo «Biljka- promet» iz Čabra još prije 30 godina počelo se baviti sakupljanjem i sušenjem samoniklog  ljekovitog bilja koje raste u  Gorskom kotaru. U posljednje vrijeme bavi se i plantažnim uzgojem ljekovitog bilja u suradnji s tvrtkama koje ga otkupljuju, dorađuju i prodaju.

Gospodin, odnosno travar, Milan Zemljić našim je učenicima i djelatnicima predstavio ljekovito bilje koje raste u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju te njihov pozitivan učinak na ljudski organizam. Osim čajeva koje konzumiramo u našim domaćinstvima predstavio nam je i druge vrste biljnih pripravaka koje možemo, uz malo truda, i sami izraditi za vlastite potrebe. Prema njegovim riječima fitoterapija, tj. liječenje ljekovitim biljem, može se koristit uz klasičnu medicinu ili kao oblik alternativnog liječenja.

Konačni cilj gostovanja travara  bio je ukazati na važnost biljnih pripravaka iz prirode koja nas okružuje, njihovu bolju učinkovitost u odnosu na iste te pripravke koje nabavljamo u ljekarnama.

               

               

               

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marica Keča Danijela Peršić   datum: 3. 11. 2016.

Tražilica

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Urednici

Marica Keča, prof.
Danijela Peršić, prof.
Matija Žagar, 3.a


Korisni linkovi

E-Dnevnik
preskoči na navigaciju