preskoči na sadržaj
Vijesti

Pravilnom prehranom do zdravlja

U okviru Projekta građanin, koji se ove školske godine provodi pod nazivom Pravilnom prehranom do zdravlja, djelatnice školske medicine Anita Mihelić, dr. med. i Vesna Stipeč, mag. sestrinstva  održale su edukativno predavanje za učenike i djelatnike škole. Edukaciji su se pridružile učenice 3.a razreda Klara Leskovar i Niveš Štimac koje su u sklopu nastave iz Biologije pripremile vrlo zanimljive prezentacije.


Ovogodišnjim projektom učenici Dorian Loknar, Doris i Nikol Petelin te Dea Turk pod vodstvom stručne suradnice Marice Keča pokušavaju utjecati na prehrambene navike učenika srednje škole. Jer, pravilna/nepravilna prehrana je dužnost i potreba svakog pojedinca prema osobnom zdravlju.

Još su drevni Egipćani 1500 god. pr. Krista znali da hrana može utjecati na bolesti i ozljede, a iz Hipokratovih djela saznajemo da su liječnici iz njegova razdoblja poznavali utjecaj hrane na naše zdravlje. Poznata je njegova izjava „Neka hrana tvoja bude lijek tvoj, a lijek tvoj neka bude hrana tvoja“ koja nam upravo o tome govori. Današnji svjetski stručnjaci za prehranu i zdravlje također se slažu s Hipokratovom tvrdnjom te naglašavaju da je hrana najznačajniji lijek 21. stoljeća.

U sklopu projekta provedeno je opsežno anketno ispitivanje. Izračunom ITM (indeksa tjelesne mase ) utvrdili smo da je broj pretilih u našoj školi manji nego li to pokazuju istraživanja provedena u Hrvatskoj. No, podaci o prehrambenim navikama naših srednjoškolaca nisu zadovoljavajući. Zdravo se hraniti nije baš jednostavno. Vještinu zdravog hranjenja treba učiti, vježbati i ponavljati, baš kao i druge stvari u životu. Adolescencija je upravo period kada se formiraju brojne životne vještine pa tako i vještine hranjenja.

Predstavnica školske medicine Vesna Stipeč, mag. sestrinstva pripremila je prezentaciju za učenike kojom je ukazala na važnost pravilne prehrane u razvojnom periodu te između ostaloga istaknula  uravnoteženost između unosa hrane i tjelesne aktivnosti.

Doktorica medicine Anita Mihelić Vidmar svojim se predavanjem osvrnula na  konzumaciju velike količine hrane bogate mastima i šećerima koja nakon izvjesnog vremena rezultira pretilošću kod djece i mladih te povećava rizik za razvijanje kroničnih bolesti u odrasloj dobi.  Tako dugoročno pretilost može biti osnova za dijabetes tipa 2, astmu, kardiovaskularne bolesti i karcinom.

Kako pretilost nije nužna posljedica nepravilne prehrane,  već može biti rezultat poremećaja endokrinih žlijezdi, tj.  žlijezdi s unutarnjim izlučivanjem, učenicima je prezentirala Nives Štimac.

Osim pretilosti nepravilna prehrana danas je uzrokom mnogih psihičkih poremećaja ličnosti. Među njima ističu se anoreksija i bulimija. O anoreksiji i bulimiji te o nespecifičnim poremećajima u prehrani  govorila je učenica Klara Leskovar te su se učenici tako po prvi puta susreli s pojmovima kao što su  ortoreksija, manoreksija,  nearlyreksija, pregoreksija, drunkoreksija...Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marica Keča Danijela Peršić   datum: 16. 3. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Urednici

Marica Keča, prof.
Danijela Peršić, prof.
Matija Žagar, 3.a


Korisni linkovi

E-Dnevnik
preskoči na navigaciju