preskoči na sadržaj
Vijesti

Pravilnom prehranom danas odabireš zdravu budućnost

U ponedjeljak 10. ožujka  nastavnica biologije Dunja Mačkić Vančina, dipl. ing. agr. održala je edukativnu prezentaciju za učenike i nastavnike škole o pravilnoj prehrani. U edukaciji je sudjelovala i učenica 2.a razreda DeaTurk koja je učenicima i nastavnicima predstavila izjavu starih civilizacija „Ono si što jedeš, stoga jedi dobro“. 


Stare su civilizacije dobro poznavale utjecaj hrane na ljudsko zdravlje. Hipokratova izjava (15. st.p.n.e.), „Sve što putem hrane unosimo u organizam, gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život.“, trebala bi nas potaknuti da biramo one namirnice koje nas štite i koje pozitivno djeluju na naše zdravlje.

Dakle, unosom  hrane svakodnevno utječemo na naše zdravlje, međutim, koliko o tome razmišljamo? Danas, nažalost, zbog ubrzanog načina života,  malo ili nimalo. Slobodnog vremena sve je manje, a jesti zdravo je sve veći izazov. Zato se ove školske godine Projektom građanin „Pravilnom prehranom do zdravlja“ želi utjecati na osviještenost o vlastitoj prehrani.

Pod nazivom „Pravilnom prehranom danas odabireš budućnost“ nastavnica biologije Dunja Mačkić Vančina održala je predavanje o pravilnoj prehrani u 21. stoljeću. Naglasila je da se tijekom adolescencije stvaraju brojne navike koje ostaju za cijeli život. Prehrambene odluke koje se donose u adolescenciji dolaze na naplatu u odrasloj dobi. Zato, one treba da budu kvalitetne!

Središnja tema njezina izlaganja bile su energetske potrebe organizma. U svome je predavanju iznijela i brojne zanimljivosti s područja zdrave prehrane kao što je Tanjur zdrave prehrane, Semafor zdrave prehrane, Sistem šake iz Zimbabvea te je ukazala na brojne izreke o pravilnoj prehrani.

Učenica 2.a razreda Dea Turk govorila je o vezama između pojedinog voća i povrća i ljudskih organa. Istraživanja  su pokazala da, promatramo li ono što jedemo, možemo naći sličnost s našim organima i upravo ta sličnost određuje što je dobro jesti za zdravlje određenog organa. Povezanost određenih namirnica i ljudskih organa pronašle su stare civilizacije, a današnja prehrambena znanost samo ih je potvrdila. O tome zašto jesti  mrkvu, grožđe, orah, celer, rajčicu… govorila je Dea te tako interpretirala izjavu drevnih civilizacija „Ono si što jedeš, stoga jedi dobro“.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marica Keča Danijela Peršić   datum: 27. 3. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Urednici

Marica Keča, prof.
Danijela Peršić, prof.
Matija Žagar, 3.a


Korisni linkovi

E-Dnevnik
preskoči na navigaciju