preskoči na sadržaj
Vijesti

Voće, povrće i zdravlje

U okviru Projekta građanin Pravilnom prehranom do zdravlja u školu je pozvan g. Predrag Janeš, struč. spec. ing. agr. stručni savjetnik Savjetodavne službe PGŽ koji je održao predavanje za učenike i nastavnike o važnosti voća i povrća na naše zdravlje.


Pola tanjura zdrave prehrane treba ispuniti voćem i povrćem!

Istraživanja su pokazala da djeca ne konzumiraju u dovoljnim količinama voće i povrće. Ti su podaci bili poticaj za projekt Shema školskog voća, odnosno Shema školskog voća i povrća koji je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede.

„Cilj Sheme školskog voća i povrća oblikovanje je prehrambenih navika djece i mladih te ograničavanje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom kao i  omogućavanje školskoj djeci dodatnog obroka svježeg voća ili povrća.“ napisalo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako bi poboljšali svoju sadašnju , učenici uključeni u Projekt građanin Pravilnom prehranom do zdravlja, predložili su ravnatelju i Vijeću učenika uključivanje u Shemu školskog voća i povrća koje bi započelo od sljedeće školske godine. Shema školskog voća i povrća, osim obroka od svježeg voća i povrća,  podrazumijeva i niz praktičnih te edukativnih aktivnosti.

U srijedu 29. ožujka  u školu je pozvan Predrag Janeš, struč. spec. ing. agr. stručni savjetnik Savjetodavne službe PGŽ kako bi održao edukaciju o važnosti voća i povrća u svakodnevnoj prehrani.  Učenike i nastavnike upoznao je s nutritivnim vrijednostima voća i povrća, istaknuo je pozitivno djelovanje nekih voćki na ljudski organizam kao što je npr. jagoda, kupina jabuka, naglasio da trebamo jesti voće i povrće iz  našeg podneblja po mogućnosti što više u svježem obliku...  Predavanje je bilo veoma zanimljivo jer ga je g. Predrag Janeš obogatio informacijama iz vlastitog iskustva i rada u Savjetodavnoj službi. Između ostalog izrekao je poznatu staru izreku: „ Jedna jabuka na dan 'tjera' doktora iz kuće van.”

Ukoliko netko ne zna odrediti količinu voća i povrća koju treba pojesti dnevno prema Piramidi zdrave prehrane ili Tanjuru zdrave prehrane onda neka se orijentira prema Sistemu šake iz Zimbabvea:  voća i povrća treba uzeti onoliko koliko možete držati u objema rukama.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marica Keča Danijela Peršić   datum: 30. 3. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Urednici

Marica Keča, prof.
Danijela Peršić, prof.
Matija Žagar, 3.a


Korisni linkovi

E-Dnevnik
preskoči na navigaciju