preskoči na sadržaj
Vijesti

Skriveni šećeri i masti

U sklopu Projekta građanin nastavnica biologije Dunja Mačkić Vančina provela je radionicu „Skriveni šećeri i masti“ kako bi se kod učenika povećala svjesnost o konzumaciji  nekih namirnica koje u sebi sadrže skrivene šećere i masti.


U organizam je svakodnevno potrebno unijeti dovoljnu količinu pojedinih hranjivih tvari (bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala). Hranjive tvari koje se nalaze u hrani izgrađuju i obnavljaju tijelo, daju mu energiju za život i rad, štite ga od bolesti. Svaka hranjiva tvar potrebna je organizmu u određenom omjeru i količini.

Svakodnevno smo okruženi ljudima kojima su nepravilne prehrambene navike uzrokom različitih bolesti , pa čak i smrti. Dijabetes, visoki krvni tlak, bolesti srca, kvarenje zubi, pretilost, rak debelog crijeva, moždani udar često su posljedica nepravilne prehrane. Neki ljudi jedu hranu s previše šećera, soli, masnoća, a neki  jednostavno jedu previše.

Ovom radionicom željelo se preventivno djelovati na zdravlje i prehrambene navike učenika ističući kako je za organizam važno unijeti  što manje skrivenog  šećera i masti.

Količina skrivenog šećera i masti u namirnicama koje jedemo može se eksperimentalno dokazati pomoću čajnih žlica. Tako, primjerice, 100 grama pomfrita ima 3,5 čajne žlice skrivene masti, a 125 mililitara sladoleda ima 4 čajne žlice skrivenog šećera.

Nastavnica biologije pripremila je četiri raznovrsna jelovnika. Svaki je razred odabrao jedan jelovnik i provjerio količinu skrivenog šećera i masti za sve namirnice koje se nalaze u jelovniku. Jelovnici su se potom uspoređivali. Učenici su mogli odrediti koji je jelovnik najzdraviji, a koji najmanje zdrav  te koje namirnice treba izbjegavati , a koje sve češće uvrštavati u svakodnevni  jelovnik.

Učenici eksperimentiraju:

    

    

Rezultati:

    

 

   

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marica Keča Danijela Peršić   datum: 25. 4. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Urednici

Marica Keča, prof.
Danijela Peršić, prof.
Matija Žagar, 3.a


Korisni linkovi

E-Dnevnik
preskoči na navigaciju