preskoči na sadržaj
Vijesti

Obilježili smo Dan ružičastih majica!

26. veljače u našoj školi obilježili smo Dan ružičastih majica kao dio programa prevencije međuvršnjačkog nasilja. Tom prigodom, maturanti škole obratili su se govorom svim učenicima škole. U nastavku vijesti, prenosimo govor u cijelosti.


Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači kako bi se podigla svijest o nasilju među djecom i mladima. Nasilje je danas sveprisutno - u obitelji, među poznanicima, na poslu, u školi među djecom i vršnjacima. Običaj je nastao 2007. godine kada je dječak u Kanadi u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma obukao ružičastu majicu te doživio izrugivanje i verbalno nasilje od strane djece u školi. Sljedećih dana razredni kolege počeli su dolaziti u ružičastim majicama kao znak podrške.

Dan ružičastih majica se u RH obilježava od 2014. na inicijativu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja. Jeste li ikada sudjelovali ili svjedočili ili bili žrtva vršnjačkog nasilja? Razgovarale smo s kolegama u razredu i većina je rekla da su vidjeli ili svjedočili vršnjačkom nasilju, i to ne samo u srednjoj školi već i u osnovnoj školi. Unatoč tome što se nalazimo u maloj sredini i svi se poznajemo, naša sredina nije imuna na nasilje. Iz iskustva znamo da su ljudi različiti i da ne dijele ista mišljenja, no to ne mora rezultirati međusobnim vrijeđanjem, omalovažavanjem, a kamoli fizičkim sukobom. Društvene mreže su nam svima na dohvat ruke te ponekad upravo tamo iskalimo svoja nezadovoljstva, ne razmišljajući kako će naše riječi djelovati na druge.  Ponekad smo grubi i prema sebi samima i teško pronalazimo lijepe riječi za sebe.

U razredu smo se svi složili da kada bi se ponovno našli u situaciji u kojoj je prisutno nasilje, sigurno bismo reagirali,  a ako nismo u mogućnosti sami pružiti pomoć, zatražili bismo ju. Zato vam želimo poručiti i pozvati vas, ako ste na bilo koji način bili izloženi nasilju- bilo kao počinitelj, promatrač ili žrtva - potražite pomoć. Volite i poštujte sami sebe, ne činite drugima ono što ne elite da drugi čine vama. Ukoliko se ikada osjetite ugroženo ili bespomoćno, uvijek postoji netko tko vam može pružiti pomoć- roditelji, prijatelji, profesori...

Mala smo sredina, svi se poznajemo, stoga budimo podrška i pomoć jedni drugima, danas, sutra i u budućnosti!

Vole vas vaši maturanti!

U ime 4.a Iva Hudolin i Meri ZbašnikPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Bojana Mihajlović   datum: 27. 2. 2020.

Tražilica

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Urednici

Marica Keča, prof.
Danijela Peršić, prof.
 


Korisni linkovi

E-Dnevnik
preskoči na navigaciju