Brošura za roditelje - prevencija ovisnosti o drogama Vijest ima dokument u privitku

Iako se o drogi, problemima koje ona donosi, obiteljima i životima koje razara u današnje vrijeme mnogo govori, žalosti nas činjenica da se ovisnosti i dalje pojavljuju. S ciljem prevencije navedenoga i informiranja javnosti Ured za suzbijanje zlouporabe droga izdao je brošuru "Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati". U tom priručniku riječ je o novim drogama koje se pojavljuju na tržištu, o tome gdje se mogu nabaviti, o negativnim učincima i štetnim zdravstvenim posljedicama te ono najvažnije - kako prepoznati i kome se obratiti za pomoć u slučaju kada roditelj primijeti da njegovo dijete konzumira neke od tih droga. Više o svemu pročitajte u brošuri koju vam donosimo u prilogu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tihana Zbašnik  datum: 8. 2. 2018. 09:10

Moja nuklearna ljubav Vijest ima dokument u privitku

Ususret Valentinovu u našoj je školi 6. veljače održana predstava "Moja nuklearna ljubav", inspirirana istinitim ispovijedima građana koji su svoje životne priče objavljivali pod pseudonimima na portalu Forum.hr. Predstava tematizira ljubav, a progovara o poniženjima i razočaranjima u ljubavnim vezama, traženjima vlastite osobnosti, ljubavnim trokutima, samoći i mnogočemu još. Iako prikazane ljubavi nemaju sretne završetke kakve volimo, predstava je humoristična i nadasve poučna. 

Ljubav je ponekad zaista slijepa, a cilj je ovoga dramskog djela bio ukazati svima nama kako nekada zaista moramo progledati koliko god zaljubljeni bili.
Bilo kako bilo, uživali smo gledajući ovu predstavu te ćemo Valentinovo dočekati a kako drugačije nego razmišljanjem o ljubavi. 
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Tihana Zbašnik  datum: 8. 2. 2018. 08:53

Međunarodna biološka olimpijada - rezultati testiranja Vijest ima dokument u privitku

Učenici 2. i 3. razreda koji su prošle godine sudjelovali na državnom Natjecanju iz biologije bili su pozvani na testiranje kako bi se odabrao četveročlani tim koji će na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi u Teheranu (15. - 22. srpnja 2018.) predstavljati Hrvatsku. 

Na popisu učenika koji su dobili priliku sudjelovati na tom cijenjenom međunarodnom natjecanju našlo se i ime učenika naše škole Doriana Loknara. Dorian se samostalno i pod vodstvom mentorice prof. Melite Lichtenthal marljivo pripremao ne bi li ostvario što bolji rezultat. Njegov je trud urodio plodom, pa je na testiranju koje je trajalo nekoliko sati ostvario rezultat od čak 70, 6%. Treba napomenuti kako je testiranje bilo izrazito zahtjevno, a Dorianovi rezultati pokazatelj su njegova višegodišnjeg rada, truda i intelektualnih sposobnosti kojima je našu školu učinio izrazito ponosnom.

Od srca mu čestitamo na ostvarenim rezultatima!

  :: opširnije :: 


objavio: Tihana Zbašnik  datum: 15. 1. 2018. 09:45

Čitanjem do zvijezda Vijest ima dokument u privitku

U kvizu znanja simbolična naziva Čitanjem do zvijezda sudjelovale su i učenice naše škole Dea Turk i Nives Žagar iz 3.a te Karmela Štanfelj iz 2.a razreda pod mentorstvom profesorice Tihane Zbašnik. Za prvu (školsku) razinu projekta zadatak je bio pročitati dvije od ukupno četiri knjige s popisa čija je poveznica povijesna tematika. Tako se za početak na listi našao prvi hrvatski povijesni roman Zlatarevo zlato Augusta Šenoe i Judita Mire Gavrana. Kviz se sastojao od pitanja koja se odnose na fabulu, a naše su učenice pokazale izvrsno poznavanje obaju naslova. Rezultati koje su postigle omogućili su im prolaz na drugu (regionalnu) razinu projekta na kojoj ih, pored spomenutih dvaju naslova, čeka još jedan. 

Učenicama od srca čestitamo na postignutome uspjehu te im želimo da i na sljedećoj razini svojim čitanjem dođu do zvijezda.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tihana Zbašnik  datum: 13. 12. 2017. 11:07

Međunarodna biološka olimpijada

Hrvatska će sudjelovati na ovom prestižnom međunarodnom natjecanju, a ono će se održati od 15. do 22.srpnja 2018. u Teheranu. Zbog toga će se odabrati četveročlani tim učenika koji će po prvi put predstavljati Hrvatsku na ovom natjecanju. Priprema i organizacija testiranja učenika provest će se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Biološkom odsjeku. Učenici koji su ove godine sudjelovali u kategoriji  2. i 3. razreda natjecanja u znanju na državnom Natjecanju iz biologije udovoljavaju kriteriju za sudjelovanje u Međunarodnoj biološkoj olimpijadi.

Ponosno možemo izreći da se na popisu odabranih učenika nalazi i ime našeg učenika  4. razreda gimnazije DORIANA LOKNARA. Ako Dorian uđe u nacionalni tim, bit će obavezan dolaziti na pripreme koje će biti održavane na Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu te će se dodatno i samostalno pripremati uz pomoć literature propisane za Olimpijadu.

Doriane, veselimo se tvom uspjehu i želimo ti puno sreće u daljnjim pripremama.

  :: opširnije :: 


objavio: Tihana Zbašnik  datum: 6. 12. 2017. 11:25

Na svečanoj skupštini Ogranka Matice hrvatske u Čabru

U petak 1.prosinca 2017.održana je svečana skupština Ogranka Matice hrvatske u Čabru, a povodom 140 godina njezina djelovanja  te 25.obljetnice obnovljenog rada Ogranka Matice hrvatske u Čabru.

Tom je prigodom našoj školi dodijeljena ZAHVALNICA za uspješnu suradnju i doprinos u radu Ogranka na očuvanju kulturne baštine čabarskoga kraja. Također  je dodijeljena nagrada učeniku Ninu Starčeviću čiji je literarni uradak pod nazivom Stejna nagrađen na natječaju za mlade pjesnike osnovnih i srednjih škola grada Čabra DAMAČA REJČ 2016.

  :: opširnije :: 


objavio: Tihana Zbašnik  datum: 6. 12. 2017. 11:25

Predavanje: prevencija nasilja nad ženama i trgovine ljudima Vijest ima dokument u privitku

U utorak, 28. studenog 2017. godine u našoj je školi održano predavanje povodom obilježavanja Dana borbe protiv nasilja nad ženama, kao i Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima. Osvrćući se na aktualne probleme i konkretne slučajeve, predstavnik MUP-a učenicima 1. i 2. razreda gimnazije objasnio je što se sve smatra nasiljem nad ženama, kako ono djeluje na žrtve i njihovu obitelj, što se u vezi s tim treba i može poduzeti te naglasio važnost prijavljivanja počinitelja i pružanja pomoći žrtvama. Također, govorio je o problemu trgovine ljudima u današnje vrijeme, o najčešćim oblicima trgovine ljudima, načinu na koji ljudi postaju žrtve te o tome kako im pomoći. Naposljetku je otvorena i rasprava tijekom koje su učenici mogli postavljati pitanja i iznositi vlastita iskustva u vezi s temama. Cilj je ovoga predavanja bio potaknuti senzibilitet učenika i smanjiti toleranciju na navedene probleme te ih potaknuti na promišljanje o istima kako bi svojim pojedinačnim postupanjem pridonijeli smanjenju broja žrtava nasilja i trgovine ljudima. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tihana Zbašnik  datum: 29. 11. 2017. 11:05

Obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca Vijest ima dokument u privitku

Međunarodni dan srednjoškolaca svake se godine obilježava 17. studenog u spomen na 1939. godinu kada su praški studenti i srednjoškolci , zbog prosvjeda protiv nacističke okupacije, streljani bez suđenja.  Time se želi odati počast stradalim prosvjednicima, ali i osvijestiti važnost srednjoškolskih prava.

Upravo s tom namjerom u školi smo obilježili taj važan dan za sve učenike. Kako bismo se malo odmaknuli od svakodnevnih nastavnih sadržaja i pobliže upoznali posebnosti i nadarenosti naših učenika, odlučili smo na njihov dan dati im priliku da svoje talente i sposobnosti pokažu pred cijelom školom. Nastupala je tako glumačka družina Spinoglumci koju čine Matija Žagar iz 4.a, Sara Buneta iz 3.a te Iva Hudolin i Patrick Poje iz 2.a razreda s već poznatim igrokazom Ive i Tune

Izvedbom pjesme All of me Johna Legenda raznježile su nas Melanie Lakota i Sara Turk, a potom su se pridružili i ostali učenici iz 2. a razreda te nas za kraj ovog programa nasmijali uprizorenjem autorskog skeča Tipovi srednjoškolaca.  Osim navedenih izvedbi, svakako treba spomenuti i umjetničke slike različitih tematika čije su autorice Veronika Milošević iz 4. a i Sara Turk iz 2. a razreda, a koje su tijekom čitavog programa bile izložene učenicima i nastavnicima kako bi se mogli upoznati s načinom njihova nastanka, tehnikama crtanja i motivima koji su inspirirali naše umjetnice.

Svojim su nastupima učenici pokazali da, osim redovitih školskih obaveza, pronalaze vrijeme i za ove iznimno cijenjene i hvalevrijedne umjetničke aktivnosti u kojima ih svakako treba podupirati te neprestano tragati za njihovim novima i još neotkrivenim talentima.  

  :: opširnije :: 


objavio: Tihana Zbašnik  datum: 22. 11. 2017. 10:51

Posjet Interliberu i Muzeju suvremene umjetnosti Vijest ima dokument u privitku

Ni naša škola nije odoljela čarima Interlibera, pa su učenici  s nastavnicima 10. studenog 2017. godine posjetili najveći sajam knjiga i učila koji promovira znanje, znanost i knjigu. Ovaj posjet 40. jubilarnom Interliberu dakako nije prvi, već samo jedan u nizu, s obzirom na to da svake godine nastojimo biti u koraku s vremenom i pratiti nove naslove domaće i svjetske književnosti, ali i ostale nama značajne literature koju smo ovdje mogli kupiti po značajno povoljnijim cijenama.

Iako smo na sajam stigli podosta rano, shvatili smo da nam ni tri dana ne bi bila dovoljna za razgledavanje čitave ponude, što zbog velikog broja posjetitelja, a što zbog još većeg broja nakladnika i izdavača.  Unatoč tomu, kupili smo gotovo sve naslove koje smo željeli i zadovoljni krenuli u Muzej suvremene umjetnosti.  Upoznavanje sa svakim umjetničkim djelom i njegovim kontekstom u muzeju omogućila nam  je kustosica koja je pritom cjelokupnu priču učinila zanimljivijom navodeći nam anegdote koje su povezane s eksponatima.

Osim ovog znanstveno-obrazovnog djela izvanučioničke nastave, imali smo i slobodno vrijeme koje smo potrošili na razgledavanje glavnoga grada Republike Hrvatske. Iako umorni, bili smo sretni i zadovoljni te ćemo i sljedeće godine rado biti gosti Interlibera na kojemu će nas ponovo dočekati neki novi zanimljivi i poučni naslovi. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tihana Zbašnik  datum: 17. 11. 2017. 09:15

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća

Povodom obilježavanja  Dana Grada Čabra, 12. rujna, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čabra,  gradonačelnik Kristijan Rajšel i predsjednica Gradskog vijeća Vazma Malnar najuspješnijim učenicima u 2016./2017. školskoj  godini uručili  su prigodne nagrade.

  :: opširnije :: 


objavio: Marica Keča  datum: 22. 9. 2017. 12:10

Početak školske godine 2017./2018.

Poštovani učenici/roditelji!

Nastava u školskoj godini 2017./2018. počinje 4. rujna 2017. Prijevoz učenika autobusom do škole bit će prema istom redu vožnje kao i u prethodnoj godini. 3b razred u prvom tjednu ne dolazi na nastavu nego na stručnu praksu u radionicu s kojom ima potpisani ugovor.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Marica Keča  datum: 1. 9. 2017. 11:35
» Arhiva naših vijesti